onsdag 31 juli 2013

Morgonjogg

Och bad i Lången! Fin morgon som gav energi hela lägerdagen.
Precis utanför stugdörren, så fint!

tisdag 30 juli 2013

Himla bra kväll

Igår kväll umgicks jag med fantastiska vänner som jag ser alldeles för sällan. Det beror mest på att de har härliga och inspirerande liv där de följer sina influenser och reser runt i världens alla hörn. Sånt gillar jag, passa på bara! Kvällens höjdpunkt var naturligtvis när jag och Victor vann på "Absolut överrens". Utöver det spenderades kvällen med skönt trädgårsdshäng med goda drinkar (alkoholfri för min del), bussresa till Lidköping med samtal med Pia och Maria om allt från feminism och homosexualitet till volontärarbete och vegetarisk mat, utgång på måndaxklubben på Stadt med massa glada människor och avslutningsvis bockhoppning och ett försök till dirty dancings dödslyft med Anders. Med andra ord - en bra kväll!



Somriga Pia med goda drinkar!
Idag åker jag iväg för att vara ledare på ett härligt barnläger, det har jag sett fram emot länge. Träning får det bli om tillfälle ges men uppdatering blir det i vilket fall som helst. På lördag ska jag på bröllop också, det blir kul det också! Det är skönt när det händer saker, så är det bara.

Glad dag!

måndag 29 juli 2013

Två flugor i en smäll!

Jag har verkligen gjort hushållssysslor precis hela dagen. Det är inte alls likt mig men trots det ganska viktigt. Att ha ett rent och fint hem ökar trivseln avsevärt. Jag är ett levande bevis för det. Därför har jag tvättat, städat bytt gardiner och till och med skurat golven. Det sistnämnda är inte direkt något jag gör dagligen men nu doftar det fräscht av såpa här minsann. 

Hur gick det med distanspasset då? Ja, det hanns inte riktigt med. Ikväll bär det iväg mot måndaxklubben och jag behöver kontanter. Eftersom att jag naturligtvis lyckades med att tvätta mitt kontokort i tvättmaskinen så var jag osäker på om det fungerade och behövde alltså ta reda på det Innan jag hamnar i en jobbig situation utan pengar. Därför sprang jag i högt tempo mot en uttagsautomat, tog ut pengar och tog en omväg hem med spurter i backar. Gjorde 20 burpees, 20 utfall med hopp och 20 armhävningar. Sedan hade jag absolut inte tid med någon mer träning men jag fick åtminstone utlopp för min överskottsenergi. Nu har jag både fixat pengar och tränat - två flugor i en smäll!

To do-day

Mitt inlägg från imorse publicerades aldrig, så det kommer nu istället:

Efter att ha jobbat heldagar 7 dagar i rad är jag äntligen ledig. Inte bara idag, utan en hel vecka! Imorgon åker jag iväg som ledare till ett barnläger och det ser jag verkligen fram emot. Idag är däremot dagen då jag ska göra allt jag försummat under veckan. Min to do-list är lång och innehåller bl a tvätt och städ tillsammans med andra hushållssysslor. Mitt bästa knep är att sätta på hög musik (som man kan sjunga med i) och bara köra! Första maskinen är snart klar och medan nästa är igång ska jag springa ett kuperat distanspass, 12 km är planerat.

 Kom och ta mig måndag!

söndag 28 juli 2013

Kvällen då Falköping vaknar och morgonen då jag försov mig

En dag varje sommar går Falköping från landsbygdsort till stad. Det är folkfest och stan fylls av människor  och framförallt bilar. Igår var det cruising här på Sveriges längsta strög. För dig som inte vet vad ett strög är, kom hit och se! Oavsett om man vill titta på bilar eller inte så går de flesta ut på cruisingen, även jag. I en alldeles för sportig look för att kunna tas för en raggare hade jag en väldigt bra kväll!
Min morgon var däremot inte fullt så bra. Under natten laddade mobilen ur och jag försov mig. Snabbt inser jag att jag inte hinner cykla till jobbet men har ändå tur, det går ett tåg. Nere på stationen med andan i halsen händer det som inte får hända. Tåget är inställt! Jag har ingen bil, men däremot underbara vänner! Jag slog en signal till Johanna och 5 minuter senare satt jag i hennes bil på väg mot Floby. Tack kompis! 

fredag 26 juli 2013

Snabbare cykling!

Nu sitter jag på jobbet och tar igen mig några ögonblick efter att ha tagit mig hit snabbare än någonsin. Och dessutom utan att ens försöka. Jag cyklade ut med Mikael Niemis sommarprat i öronen och hade det alldeles förträffligt! Men det man tränar blir man bättre på. Och från att inte cyklat alls har jag gått till att cykla drygt 3 mil om dagen, självklart blir jag bättre! 
Speaking of cykling så har jag varit i kontakt med racerdepån i Falköping och ska få låna en cykel därifrån! En riktig racer! Om jag får feeling och känner att det är min grej så lutar det åt att jag köper en egen. 

Ha en fin dag! 

torsdag 25 juli 2013

Mycket jobb

Ur en läsares perspektiv förstår jag om mitt liv verkar ganska tråkigt och händelselöst nu, och jag är beredd att hålla med. Jag har jobbat mycket en period, mestadels långa dagar, och då finns det dels inte tillräckligt med tid för härliga blogginlägg men inte heller så särskilt mycket att uppdatera om. Idag är ingen undantag. Jag ska strax hoppa upp på cykeln och trampa ut mot Floby och badet där jag jobbar. Väderprognosen säger sol och 26 grader och det är då det är som mest att göra. Som badvakt gäller det att ha fullt fokus hela tiden. Jag trivs med mitt jobb, verkligen, men om jag ska vara ärlig mot mig själv så saknar jag jobbet som lärare. Redan efter två semesterveckor längtade jag tillbaka till skolan. Jag saknar att undervisa, att ta stort ansvar, saknar kollegorna, men framför allt saknar jag mina fantastiska elever. Att jobba på ett bad är inte på långa vägar så stimulerande och utvecklande som att arbeta på en högstadieskola. I höst ska jag i alla fall tillbaka lite grann till skolan och det ser jag fram emot.

För två år sedan gav jag mig själv ett löfte. "Att vakna upp varje arbetsdag och längta efter att gå till jobbet." Jag tror verkligen att det är rimligt! Jag är en sann optimist och jag är säker på att det finns arbeten som passar mig så bra att jag inte kan drömma om att göra någonting annat. Då kan man ju fråga sig varför jag inte upplever det så just nu. Och svaret är att jag har insett att ibland behöver jag göra saker som inte är helt och hållet vad jag längtar efter, för att i framtiden kunna göra det jag drömmer om! Den här gången är framtiden redan i höst, jag behöver helt enkelt spara ihop lite pengar eftersom att jag ska plugga. Och med det i bakhuvudet har jag absolut inga problem alls med att trampa ut mot Floby! Dessutom har ju alla jobb sina fördelar. Jag får ju vara mycket mer utomhus och i solen än många andra!
Bilden, som absolut inte hör ihop med vare sig mitt jobb eller något annat jag skrev om, är ifrån min och Linas båtluff i början av sommaren och den gör mig så GLAD!

onsdag 24 juli 2013

Härliga sommarkväll

Finbilen, grill, bad och gott sällskap. Mycket mer än så kan jag inte önska mig en sommarkväll som den här. Anton hämtade upp mig på jobbet och sedan åkte vi nercabbat till Jättene där vi grillade med hans härliga släkt. Några av oss passade på att bada och jag som älskar vatten var självklart en av dem. 
Jag ser lagom road ut på bilden men största fokus låg på att få håret ur ansiktet i fartvinden... Imorgon skippar jag morgonträningen men cyklar som vanligt till jobbet i Floby. Det innebär sovmorgon ända till halv 8, skönt!

Havregrynsgröt, blåbär och sojadryck

Så här såg min frukost ut i morse. Fördelen med havre jämfört med andra sädesslag är att det innehåller både lösliga och olösliga fibrer. Våra övriga sädesslag har en klar majoritet av olösliga fibrer och de har inte alls lika goda effekter i kroppen. Dessutom har jag, med min IBS-mage, svårare för att bryta ner olösliga fibrer. Med andra ord: klassisk havregrynsgröt är bra!

Om du, liksom jag, gillar att använda dig av sojaprodukter så vill jag uppmana dig att välja rätt produkter. Allt är inte bra bara för att det står soja på paketet. För att göra det bästa både för miljön och kroppen tycker jag att man ska välja ekologisk och osötad sojadryck. Det kan vara lite klurigt att hitta, i Falköping finns det inte i alla affärer. Men Carlshamns mejeri har det och den säljs bl.a. på Ica men däremot inte på Willys. Det var dagens handlingsskola tror jag minsann!

tisdag 23 juli 2013

Backintervaller

Det var en väldigt sömnig version av mig själv som kravlade sig ur sängen imorse. Backintervaller stod på schemat innan jobbet. Som tur var försvann tröttheten i takt med att jag joggade iväg hemifrån med Queen i lurarna. När jag kom fram till backen jag hade utsett var den lite kortare än jag mindes, men jag var så inställd på att det var 8 intervaller jag skulle fixa så det gick rent mentalt inte att ändra på den saken. Därför spurtade jag 8 gånger upp för min ca 70 långa backe på Mösseberg. Om jag väljer samma backe en annan gång får jag se till att åtminstone ta 10 intervaller, kanske 12.
Här startade jag varje intervall och sprang uppåt.
På väg ner för backen efter sista intervallen.
På vägen hem joggade jag ned i fantastiskt fin natur och hittade massa gott som skogen hade att bjuda på!
Nu ska jag hoppa in i duschen för att göra mig klar för en lång arbetsdag. Ha det toppenbra!

Zucchinilasagne

Jag har haft en zucchini i kylen ett tag utan att använda den så idag gjorde jag slag i saken. Zucchiniskivor är ett bra substitut till lasagneplattor om man vill dra ner på kolhydraterna lite. Dessutom är det GOTT! Jag gjorde så här:

1. Skär zucchinin i skivor på längden (osthyveln är mitt knep) och lägg skivorna på en handduk. Salta lätt för att få ut vätskan.
2. Bryn gul lök och vitlök i olivolja
3. Bryn färsen (nöt/fläsk/quorn)
4. Blanda i löken och krossade tomater plus kryddor. (Jag använde salt, peppar, oregano och mycket basilika.)
5. Låt koka tills det mesta av vätskan är borta.
6. Varva zucchiniskivor och köttfärsen i flera lager i en smord form.
7. Häll över lite matlagningsgrädde och strö över riven ost.
8. In i ugnen i ca 30 minuter.
God middag! Dessutom räckte det till flera matlådor, perfekt!

Kika in i min lunchlåda

Lunchlådan idag består av en fetaostsallad. Som vanligt förespråkar jag lätt och härlig sommarmat!

Bästa starten på dagen!


Jag har alltid sagt att en god och nyttig frukost i lugn och ro är den bästa starten på dagen. För första gången är jag faktiskt beredd att omvärdera det. Frukost är definitivt fortfarande mitt favoritmål, men min bästa morgonrutin har blivit cykelturen till jobbet i Floby. Från att ha tyckt att det var jobbigt att cykla ut och varit tvungen att ha en lång övertalningsorocess med mig själv för att komma iväg, har jag nu gått till att njuta för fullt av cyklingen.

Det är riktigt bra vardagsmotion, jag får massa egentid, jag hinner med att tänka på och fundera över viktiga och oviktiga saker, får se fin natur och jag fattar bra beslut! Det här gäller främst när jag cyklar till jobbet, jag jobbar fortfarande på att hitta samma på vägen hem...
Morgonens tips: fetaost i omeletten! 

söndag 21 juli 2013

Lugn morgon

Jag unnade mig en sovmorgon idag efter gårdagens bravader på Liseberg. Därför sitter jag i köket och myser med en kopp te. Om en stund blir det som vanligt 17 km cykling till jobbet. Jag ska jobba hela den här veckan men veckan därpå är jag mer ledig. I kväll har jag planerat att köra en bålcirkel så titta in lite senare för inspiration!
Tag väl vara på dagen!

Condecos hälsobuffé

Jag vill slå ett slag för Condeco på avenyn i Göteborg! Under dagen har jag och Anton varit på Liseberg och haft det otroligt bra. Jag hade sett fram emot en lunch på Condeco som varje dag serverar en riktigt trevlig hälsobuffé. Men när det var dags för lunch ville vi hellre stanna på Liseberg så vi tog istället ett kvällsmål på Condeco. Jag var inte riktigt lika överväldigad över kvällens utbud av mat, så min rekommendation är att se till att vara där under lunchtid.
Här finns det något för alla och de är duktiga på att tala om vilken intolerans/allergi som kan äta vad och även vad som passar ex veganer. 
Min tallrik ovan består enligt mig av lite för mycket bröd. Men smoothien på jordgubbar och mango smakade fint! 
De skulle definitivt kunna fila lite på utsidan, men maten är enligt mig det viktigaste så jag väljer gärna en lunch på Condeco!

lördag 20 juli 2013

Härlig dag med fina vänner

Idag har jag haft med mig fantastiska vänner till vår stuga på Gardesanna. Där blev det båtåkning, sol och bad. Till lunch åt vi en supergod kycklingsallad (som vanligt somrig och lätt sommarmat så klart). 
Ha en fin kväll!

fredag 19 juli 2013

Morgonträning

Jag är ledig idag och ska åka iväg med vänner för att sola och bada. Efter en dag på stranden blir jag så seg och därför vet jag att jag inte kommer vara motiverad till att träna ikväll. Så jag passar på nu på morgonkvisten istället. Nu finns både motivation och energi och det är goda förutsättningar för att få till ett bra pass. 

Morgonens plan är att springa "pyramid-intervaller". 1-2-3-4-5-4-3-2-1 min med 1 min aktiv vila mellan varje intervall. Under själva intervallerna satsar jag på att ligga på minst 80% av maxpuls. Totalt blir det 26 min högintensivt arbete och med uppvärmning och nedvarvning och stretch inräknat räknar jag med att passet kommer att ta ca 50 min. 


Ha en fantastisk dag!

Kravlös löpning

Efter en ledig dag som har spenderats med lite barnvaktande och bebis-shopping var det skönt att få snöra på sig löparskorna. Jag tog med mig Anton på en fin tur i skogen på Mösseberg. Vi tappade bort oss lite, men hade gott om tid på oss så vad gjorde det? Vi hade sällskap av många djur (mest fåglar...) och jag njöt av varje steg! Nu känner jag mig alldeles superlycklig! Och lite trött vilket bilden avslöjar...
Tidigare i eftermiddags plockade jag hallon och jordgubbar i föräldrarnas trädgård och nu ska vi mixa ihop en smoothie av min skörd. Det finns så mycket att njuta av på sommaren!

torsdag 18 juli 2013

Gröna smoothies

Gröna smoothies är något som har varit väldigt populärt ett tag. Raw food, paleo och vegankost är några av dess främsta förespråkare. Jag får känslan av att det i varje hälso- eller träningstidning finns ett recept på en "energiboostande grön smoothie". Vill man inte gå hela vägen kan man alltid blanda lite. Jag mixar gärna ner en avokado tillsammans med bär och lite frön. Kanske kan jag åtminstone kalla det för en halvgrön. Dagens mellanmål blev en smoothie på avokado, hallon, krossade linfrön och ekologisk sojadryck.
Supergott och uppfriskande efter cykelturen hem från jobbet! 

Med cykeln till jobbet

Jag har fått en otroligt bra vana den här sommaren. Jag cyklar mina 17 km till jobbet! Det är hur skönt som helst och perfekt vardagsmotion. Jag cyklar på en damcykel från Monark men har blivit riktigt sugen på att prova landsvägscykling. Vad kul det skulle vara att ha en riktigt bra cykel!

Jag cyklar i mina snygga och snabba tights från Nike. De kanar ner när jag springer så därför funkar de dessvärre bara till cykling.
Ha en bra dag i solen!

onsdag 17 juli 2013

Nya skor

Jag var så sugen på att prova mina nya easytone så jag klämde in 40 min rask promenad i solen. Det kändes bra! Om de tränar rumpan mer återstår dock att se, jag är lite skeptisk. Men de var sköna!
Och solen sken, det är sommar i stan och jag bor nära fin natur. Den promenaden var mycket väl investerad tid! 

Lunch i solen

Jag var hemma hos mina föräldrar en sväng för att vattna blommor och plocka jordgubbar bland annat. Eftersom att jag inte har någon egen trädgård så passade jag på att bjuda dit Anton på lunch. 
Och till efterrätt njöt vi i solen av dagens jordgubbsskörd. Inget smakar bättre än jordgubbar från det egna trädgårdslandet...
Nu ska jag ut på en powerwalk i solen med Träningsglädje talks i poden!

tisdag 16 juli 2013

Tabatamorgon

Morgonträning är definitivt något av det bästa livet har att erbjuda. Har du möjlighet - gör den utomhus! Jag har ont om tid idag och tjänar därför några minuter på att hålla mig inomhus. Vill man köra korta pass är det viktigt att se till att de blir både effektiva och intensiva och då är tabata-intervaller en bra hjälp. Morgonens plan är ett tabatapass enligt följande:

  • 4 moduler
  • 4 övningar /modul
  • 3 varv
  • + en extra modul med en övning från varje basmodul
  • En minuts vila mellan varje varv
1. Kondition
Jumping jacks (sprattelgubbar)
Skidhopp
Hälkick
Höga knän

2. Bål
Crunches raka
Crunches sneda med ben
Sidoplankan
Sidoplankan

3. Ben
Knäböj
Utfall (med hopp)
Enbensböj
Enbensböj

4. Överkropp
Pushups smala
Pushups breda
Dips
Burpees (inte bara överkropp, men älskar att avsluta med burpees!)

Träningsskor mot vardagsrumsgolvet känns helrätt!

Nu gäller det att hålla intensiteten uppe och pulsen på topp!



Ett bra tips för tabataträning är att använda sig av en spotifylista med färdiga intervaller. Det finns många bra att välja mellan. Dags att sätta igång!

Simtur och somrig sallad

Efter träningen var det fantastiskt skönt med en simtur i Pankasjön som syns i bakgrunden. Oj vad jag gillar sommaren!

Hemma igen blev det en enkel, god, nyttig, lätt och somrig sallad. På sommaren skulle jag kunna äta sallad i olika former till varje mål!

God kväll!

Löpning och kvällsdopp

Nu ska jag möta upp Anton för att springa ut mot Marka och hämta min cykel. På väg till jobbet igår lyckades jag få punktering så jag fick lifta till Floby där jag jobbar! Hur som helst så behöver cykeln komma hem och då passar det bra att kombinera det med träning! Planen är att passet ska avslutas med ett svalkande dopp, sommarfeeling! 

Smarta mål

För att sätta upp mål finns det olika modeller man kan ta hjälp av. Här visar jag en enkel och lättanvänd modell som kan användas i de flesta sammanhang. Det är troligt att du känner till SMART-modellen, men jag vill ändå slå ett slag för att använda den! Man tjänar mycket på att ha tänkt igenom sitt mål ordentligt och det ökar chanserna för att kunna nå det! SMART står för följande:

Specifikt
Mätbart
Accepterat eller Anpassat
Realistiskt
Tidssatt

I mitt fall kan jag använda modellen enligt följande:

S: Gå ned 10 kg i vikt.
M: Ja, jag gör det lätt för mig och ställer mig på en våg.
A: Jag har definitivt accepterat målet och VILL nå det.
R: Eftersom att jag vill gå ned till normalvikt och har varit där innan vet jag att det är fullt realistiskt.
T: Jag bestämmer mig för att ha nått mitt mål måndagen den 14 oktober. ( = en viktnedgång på ca 0,5-1kg /vecka)

SMART-modellen kan man naturligtvis även applicera på varje delmål för att göra dem ännu tydligare.

Hanna

Delmål

För att nå sitt mål är det fantastiskt bra att ha delmål på vägen. Om en student har som mål att bli examinerad inom sitt område så kan varje tenta ses som ett delmål för att nå huvudmålet. Om ett fotbollslag har som huvudmål att ta sig upp en division så kan varje match vara ett delmål för att ta sig dit. En nybliven löpare som vill klara att springa 5 km kan ha som delmål att först klara 1 km, sedan 2 km osv.

Det här med delmål är bra grejer! De hjälper till att peka i rätt riktning och ser till att vi blir varnade om vi är på fel spår. Jag kommer att sätta upp två olika typer av delmål. Den första typen är lätt att stämma av. Jag behöver gå ner 0,5-1 kg /vecka och 3,5 kg /månad för att ha gått ner mina 10 kg till den 14 oktober. Den andra typen av delmål handlar för min del om hur jag ska ta mig mot mitt huvudmål. De förändringar jag planerar att göra är följande:
  • Minskning av snabba kolhydrater. Jag har i grunden goda matvanor och en gedigen kunskap men mitt fall har varit att jag allt som oftast unnat mig godsaker.
  • Omfördelning av konditions- och styrkepass. Jag väljer gärna styrketräning framför mycket men för att nå mitt mål behöver mitt fokus ligga på förbränningsträning och därmed mer konditionsträning.
  • 6 pass i veckan. Jag älskar träning så det här är inte något problem och i nuläget ligger jag på 4-5 pass så progressionen ser bra ut.
Med hjälp av de här delmålen kommer jag både att kunna stämma av så att jag är på väg åt rätt håll, men också se till att jag verkligen genomför de förändringar som krävs.

Hanna

Mål

Har du läst bloggens beskrivning så vet du att tanken är att ha ett litet extra fokus på att sätta upp mål - jobba mot dem - och nå dem. Som hälsocoach har jag sett människor formulera fantastiska mål och nå enorma resultat. Jag blir fantastiskt glad av att få vara med om att någon når ett mål, oavsett vad det innebär, och därför vill jag också dela med mig av den glädjen till er.

I uppstarten av bloggen funderade jag över det faktum att jag har kunnat hjälpa många andra till måluppfyllelse men inte sällan försummat mina egna mål. Det är inte alls lika lätt att coacha sig själv! Här kommer bloggen in i bilden. När jag inte längre är ensam om de mål jag vill uppnå, kommer jag inte ha lika lätt för att skjuta fram eller ignorera ett mål som jag innerst inne vill uppnå.

Under en längre tid har jag gått upp i vikt och som ett svävande mål i periferin har jag naturligtvis tänkt att jag ska gå ner de där kilona igen, men jag har aldrig tagit tag i det. Jag är lite för nöjd med tillvaron och livet i största allmänhet. Dessutom har jag ingen ohälsosam övervikt och motivationen har därför inte infunnit sig fullt ut. Nu har jag dock beslutat mig för att göra slag i saken. Jag vill prestera betydligt bättre fysiskt än jag kan med en lätt övervikt, jag vill bli av med de idrottsskador en ökad belastning på leder har fört med sig och som så många andra så vill även jag få plats i mina kläder igen.

Med den drivkraften i bakhuvudet har jag bestämt mig för att tappa 10 kg. I min värld finns det ingenting som heter kvick-fix. Jag kommer att ta mig mot mitt mål med hjälp av sunda vanor och en hållbar livsstil. I mitt fall är det inte kunskapen om hur jag ska gå till väga som saknas. Däremot har jag lidit stor brist på motivation och handlingskraft. Nu har det infunnit sig och därför tar jag sats mot mitt huvudmål: att genom en förbättrad livsstil gå ned de 10 kg jag har gått upp.


Let's go!

Klara, färdiga, gå!

Nu är jag igång! Bloggen Tag Sats får härmed sitt första inlägg. I tider av sommar, semester, dopingskandaler och sportfiaskon finns det mycket jag skulle kunna skriva om, men det skulle också bli väldigt rörigt. Därför sparar jag på några av ämnena och låter dem ligga och gro ett tag till.

En kort livsuppdatering är att jag nyligen avslutat en fantastisk tjänst som lärare i hem- och konsumentkunskap, har haft två veckors semester, jobbar just nu på ett bad och frilansar lite för lokaltidningen, ska ha ytterligare två veckors semester i slutet av sommaren innan jag i höst börjar studera.

En uppmaning från mig är att ta dig tid till det du uppskattar mest med sommaren!

En sommarkväll i Vänern.
























Hanna

söndag 14 juli 2013

Om bloggen

Tag Sats är hälsobloggen med syfte att inspirera och entusiasmera till att ta sats mot nya utmaningar och mål.

Jag som driver bloggen heter Hanna Östman och min främsta förhoppning är att varje inlägg ska ge dig energi. Som läsare kommer du att få följa mig när jag tar sats mot mina mål och även se vilka vägar jag väljer för att nå dem.

Utbildning:
Hälsocoach (inkl kost- och träningsrådgivare)
Hälsoprofilbedömmare

Övriga kurser:
Nutrition for sport and health

Kontakt:
tagsats@gmail.com